maandag 9 februari 2009

Succes or failure is decided top-down...

Dat sport een belangrijk onderdeel vormt van de gewone maatschappij is geen nieuws. Maar waar treffen sport en de maatschappij elkaar? Waar liggen de verschillen? Waar liggen overeenkomsten? Dit zijn interessante vragen om eens nader te analyseren.

Om met de eerste vraag te beginnen. Sport kan niet zonder de maatschappij en andersom. Dit behoeft nauwelijks nadere uitleg. Denkende aan het sociale aspect in bijvoorbeeld het verenigingsleven, leren omgaan met winst en verlies, gezondheid, gezonde prestatiedrang en respect voor je tegenstander zijn zaken die in het dagelijkse leven onlosmakelijk met de maatschappij verbonden zijn. Hier ligt tegelijkertijd ook een aantal verschillen. Waarom kunnen mensen met verschillende achtergronden en afkomst wel met elkaar op het sportveld prima samenleven en elkaar respecteren en waarom is dit zo moeilijk buiten het sportveld? Waarom kan een topsporter over het algemeen beter met tegenslag omgaan dan een topmanager of een hoge ambtenaar? Zoals Cruijff terecht aangeeft in zijn column van vandaag dat de politiek kan leren van iemand als Sven Kramer; je ziet een crisis aankomen en in plaats van een brede aanpak van het probleem wordt eerst naar eigen belang gekeken. Dit kun je trouwens ook vaststellen in het bedrijfsleven en de hebzuchtige topbestuurders en aandeelhouders die ondanks eigen falen hun zakken vullen ten koste van anderen.

Dit sluit mooi aan op de laatste vraag en is hiermee al groetendeels beantwoord. Helaas zie je in de sportwereld ook falende bestuurders van vereneniging tot bond of Raad van Commissarissen (RvC). Net als in het bedrijfsleven en de politiek is de afstand vaak te groot tussen bestuurder en sporter/werknemer en er wordt geen enkele verantwoordelijkheid genomen bij overduidelijk falen. In de eredivisie zijn binnen een half jaar alweer vijf trainers die moesten vertrekken, terwijl het falende bestuur blijft zitten. Ook in het bedrijfsleven blijft de eindverantwoordelijke vrijwel altijd buiten schot, terwijl hardwerkende lager gepositioneerden weggestuurd worden!
Een gemiddelde sportvereniging valt of staat ook met de kwaliteiten van haar bestuur. Zodra het bestuurlijk fout zit, zijn de gevolgen voor de betreffende vereniging niet te overzien.

Conclusie: zowel in het bedrijfsleven, politiek als sportbestuur: de kwaliteit van de top bepaalt het succes binnen alle overige gelederen, oftwel: "Succes or failure is decided top-down"!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten