dinsdag 10 februari 2009

Premier League gebukt onder recessie?


Onlangs verscheen in het nieuws dat de engelse TV zender Sky 1.1 miljard pond heeft betaald om in de periode 2010-2013 de belangrijkste 90 voetbalwedstrijden van de Premier League rechtstreeks uit te mogen zenden. Naar verwachting leveren de TV beelden in de 3 seizoenen in totaal 1.7 miljard pond op, ongeveer 1.9 miljard euro.


Het is te hopen voor de liefhebber van het engelse voetbal dat de clubs uit diezelfde Premier League zullen meeprofiteren van de opbrengsten uit TV beelden aangezien alle betrokken clubs torenhoge schulden hebben. Koploper is Chelsea met ruim 620 miljoen pond schuld! En dat terwijl eigenaar Roman Abramovitsj ook al de nodige miljarden (13!) heeft zien verdwijnen op de beurs. Hij zou nu nog 'maar' 3 miljard over hebben. Kennelijk was er nog genoeg geld over om voormalig portugees bondscoach Felipe Scolari op staande voet te ontslaan met een afkoopsom van een slordige 17 miljoen euro. Gaat Guus Hiddink de club van zijn vriend Abramovitsj helpen tot het eind van dit seizoen?


Eerder dit jaar kwam West Ham United al in de problemen doordat clubeigenaar Gudmundsson 'zijn' Landsbanki failliet zag gaan. Zo zullen tal van andere puissant rijke clubeigenaren in Engeland zich misschien ook gaan terugtrekken en betekent dat het einde van een aantal roemrijke clubs?? Dit zijn de verontrustende cijfers gepubliceerd in oktober 2008:


In miljoen ponden

Arsenal: - 268

Aston Villa: - 63

Blackburn: - 20

Bolton: - 43

Chelsea: - 620

Everton: - 26

Fulham: - 182

Hull City: - 1

Liverpool: - 350

Man City: -100

Man United: - 600

Middlesbrough: - 85

Newcastle: - 70

Portsmouth: - 31 (NB: per heden Tony Adams en assistent John Metgod ontslagen)

Stoke: - 2

Sunderland: - 53

Tottenham: - 17

West brom: - 4

West ham: - 140

Wigan: - 54


Benieuwd of zich naast clubeigenaar van Man City zich meerdere sjeiks aandienen als nieuwe eigenaar. Mijns inziens is de charme van het oude kick- en-rush allang verdwenen.


1 opmerking: