vrijdag 6 februari 2009

Sport en de recessie

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar ook de sport wordt getroffen door de huidige financiele crisis. Zowel op professioneel niveau als in de breedtesport. Dat nu eindelijk de lang verwachte fusie ontstaat uit de voetbalclubs Roda JC en Fortuna Sittard en FC Limburg gaat heten lijkt geen toeval. Hoewel de clubs al langer in financiele nood verkeren, lijkt dit het juiste moment en de meeste fans zullen het in deze tijden ook makkelijker accepteren op enkele 'fans' na. De lokale overheid in Limburg helpt bij deze fusie alle schulden weg te saneren.

Ook de gemiddelde sportvereniging krijgt te maken met de crisis. Lidmaatschappen worden opgezegd en sponsors haken af aangezien dit vaak de eerste zaken zijn waarop bezuinigd wordt. Clubs die toch al noodlijdend zijn, zullen nu nog beter hun beleid moeten aanpassen en ze zullen moeten zorgen voor goed management. De kennis en vaardigheden van veel bestuurders is onvoldoende en men zal steeds vaker over moeten gaan op externe kennis. Dat kost in eerste instantie ook geld, maar dit zal op de lange termijn geld opleveren. Hetzelfde geldt voor het aanstellen van een verenigingsmanager. Toch is de verwachting dat binnen 5 jaar minstens de helft van alle verenigingen een manager zullen aanstellen wat ik van harte kan aanbevelen! Deze man of vrouw zal zichzelf 3 x terugverdienen en daar heeft de club en haar leden ook baat bij.

Verder is het de vraag of de crisis de wens zal beinvloeden van de steden/landen die een groot sportevenement willen organiseren. Het lijkt er op dat Nederland nog steeds de Spelen van 2028 wil organiseren. Zou mooi zijn 100 jaar na dato! Het WK in 2018 zal lastig worden en na de uitspraken van Blatter weten we eigenlijk al dat we kansloos zijn. Jammer, want we hebben in 2000 bewezen dat we samen met onze belgische vrienden in staat zijn om een prachtig toernooi neer te zetten. En de financiele hulp vanuit Brussel kunnen we ook goed gebruiken voor nieuwe (broodnodige!) infrastructuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten